בואו נתחיל מסדרת שאלות, טוב ? האם אתם אוכלים כשאתם לחוצים?
האם אתם אוכלים גם כשאתם שבעים? האם אתם אוכלים כשאתם משועממים, חרדים, או עצובים?
האם האוכל עבורכם הוא נחמה או פינוק עצום?
האם אתם מתקשים לשלוט בכל מה שקשור לאוכל ?
האם אחרי שסיימתם ארוחה ואכלתם לשובעה, יש בכם דחף עז למלא את הצלחת מחדש?
האם אתם כל הזמן מחפשים משהו מתוק? או שאתם ניגשים למקרר, בכל כמה דקות, לחפש משהו לנשנש?
אם אתם מהנהנים, מחייכים או משיבים בחיוב לשאלות ומזדהים, יכול להיות שאתם מתמודדים עם אכילה רגשית. אכילה רגשית מצויה מעבר לסיפוק צורכי התזונה של הגוף. היא משמשת כנחמה, כפיצוי וכאמצעי התמודדות עם קושי, עם תחושות אכזבה, עצב, תסכול, חוסר אונים, ריקנות, מתח נפשי, רגשות אשמה ועוד.
אכילה רגשית באה לידי ביטוי באכילה בלתי מבוקרת, בכמויות גדולות, מתוף דחף נפשי ולא מתוך רעב או הנאה מאוכל. ברגע שתסיימו לאכול תמיד יופיעו רגשות אשם, או ייאוש כי שוב אכלתם יותר מדי. לא הצלחתם לשלוט בעצמכם. המשקל מעיד על הקילוגרמים הנוספים. וזה לכשעצמו יגרום לכם לרצות שוב לאכול. פעמים רבות אכילה רגשית היא תסמין לקושי נפשי, שאולי אינו מודע, אבל יש לו משמעות רחבה המשפיעה על איכות החיים .
טיפול התנהגותי קוגנטיבי באכילה רגשית
הגישה הקוגניטיבית התנהגותית מתייחסת לאכילה רגשית כהתנהגות לא יעילה "לטיפול" או התמודדות, עם מצבים רגשיים שונים. בבסיס הטיפול מונחת העובדה, כי אכילה רגשית אינה אוטומטית וכי אפשר ללמוד כיצד לשלוט בה.
הגישה הקוגניטיבית התנהגותית, הינה אסטרטגיה פסיכולוגית ולא "תפריט תזונה". היא מעניקה למטופליה את החופש לבחור, תוך הקניית דפוסי חשיבה חדשים ותרגול שלהם. הטיפול מלמד "לחשוב נכון" ובהכרח בעקבות זאת תבחרו "לאכול נכון".
טיפול באכילה רגשית מתמקד בדפוסי חשיבה, ברגשות, בתגובות ובהקשרים ביניהם לבין אכילה. בטיפול נבין מהם הגורמים שמעודדים אכילה רגשית בלתי מבוקרת. באילו מצבים מתעורר רצון בלתי נשלט לאכול. איך המוח / המחשבות שלנו הפכו לשותפים פעילים בהתניות שיצרנו וכיצד נוכל להשתמש במוחנו לשינוי דפוסי חשיבה והתנהגות. טיפול באכילה רגשית כולל לימוד טכניקות רבות ומגוונות, להגיב למחשבות. לזהות ולקבל את הרגשות שמתעוררים במצבים של חוסר שליטה (בעיקר דרך עבודה חווייתית מרתקת), ולסגל התנהגויות יעילות. כך שבמקום להיות עבדים להרגלים מזיקים, תהפכו למודעים ולבוחרים. תוך שאתם מקדישים תשומת לב והופכים הרגלים רגשיים בלתי מבוקרים להרגלים רציונליים מבוקרים ומנוטרים.
תבחר/י, זו הדרך לחופש !
אני מזמינה אותך לכתוב את המייל שלך, בתיבה המתאימה ולקבל מיילים עם טיפים, הבנות ותובנות, אודות אכילה רגשית.
עוד אודות הטיפול הקוגנטיבי ההתנהגותי